0212 549 70 91 - 92

4140 Islah Çeliği Nedir

Islah çeliği sertleşe bilirlik özelliklerine ek olarak yüksek mukavemet ve süneklik de gereklidir. Yeterli bir sertlik seviyesine ulaşmak için, ıslah çelikler nispeten yüksek karbon içeriği içerir.

Islah Çeliği

4140 Islah Çeliğinin Kimyasal Analizi

AISI AFNOR NORMDIN EURO NORM
4140 42 CD 442CrMo4
Element Minumum Değer Maksimum DeğerYaklaşık Değer
ComponentMinumum Value Maximum ValueApproximate Value
C 0,39000,45000,42
Mn 0,60000,9000 0,67
P 0,00000,03500,01
S 0,0000 0,03500,01
Si 0,10000,40000,16
Cr 0,9000 1,2000 0,97
Mo 0,1500 0,2500 0,17

Islah Çeliğin Kullanım Alanları

  • Islah Çeliği en yaygın olarak bir su verme işleminden sonra kullanılır. Bir karbon çeliğini ısıtmak ve hızla söndürmek onu çok sert ve kırılgan bırakabilir. Islah Çeliği, sünekliğinin bir kısmını geri yükleyebilir.
  • Sertliği azaltabilir ve kaynaklı bir bileşenin stresini azaltabilir. Kaynaklar, kaynak işleminin ısısı nedeniyle sertleştirilmiş yerel bir bölge oluşturabilir. Bu, hidrojen çatlamasını teşvik edebilen istenmeyen mekanik özellikler ve artık gerilim bırakabilir. Islah işlemi bunu önlemeye yardımcı olur.
  • İşle sertleştirilmiş malzemeler genellikle Islah gerektirir. Malzemeler zımbalama, bükme, biçimlendirme, delme veya haddeleme gibi işlemlerle işlenerek sertleştirilebilir. İşlenerek sertleştirilmiş malzemeler, bir Islah işlemiyle hafifletilebilen yüksek miktarda artık gerilime sahiptir.

Kullanıldığı Yerler Nerelerdir?

Firmamızın ürettiği Islah çeliklerin en önemli kullanım alanları makine ve aksam sektörü, uçak ve otomobil sektörleridir. En kaliteli Islah Çeliği temini için sferopikdokum.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bu çelikler sertleşmeye uygun mekanik özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Islah çeliklerimiz kullanılarak motor parçaları, dövme parçalar, otomobil ve makine parçaları, somun, cıvata, mil çeşitleri, aks, piston kolu ve dişli gibi parçalar üretilebilmektedir. Ancak bu parçaların üretimi için doğru Islah çeliğin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde üretimde istenilen verim sağlanamaz.

İmalat Çeliklerine ait konumuzu okumak için TIKLAYINIZ.

Islah Çeliklerinin Özellikleri Nelerdir?

  • Yüksek karbon (C) oranına sahip çeliklerdir. Bu nedenle sertleştirilebilir ve dayanıklılık sağlar.
  • Islah çeliklerin yüksek karbon seviyesi kaynaklana bilirlik oranını düşürür ve bu çelikler kullanılarak kaynak yapılması durumunda martensit bir yapı oluşur.
  • Yüksek dayanıklılık ve cibinlik özelliğine sahiptir.
  • Bu çelikler ısıl işlemden sonra sertleşebilir ve işlendikten sonra tokluk oranları yüksektir.
  • Islah çeliklerde 200 ila 600 santigrat derece arasında Islah yapılabilir.
  • Yetiştirme çeliklerinin ıslah işlemi sırasında çeliklerdeki moleküler taneler daha kaba hale gelebilir.
  • Kopma uzaması, çekme mukavemeti, akma sınırı ve kesit daralma türlerine bağlı olarak değişir.
  • Yetiştirme çeliklerinden tam verim alabilmek ve dayanıklı parçalar üretebilmek için ihtiyaca göre ıslah çeliklerinin seçimi.

Islah çelikleri içerisinde en çok müşterilerimiz tarafından tercih edilen çeşidi 4140 dır.

Islah Çeliklerinde Sertleştirme

Kalın kesitli parçalar için sertlik derinliği en önemli kriter olduğundan, bu parçalar alaşımlı ıslah çeliklerden imal edilmektedir. Islah çeliklerin seçiminde parça boyutları ve mukavemet değerleri ön plandadır. Alaşımsız Islah çelikler sadece küçük kesitli parçalarda verimli olabilir. Kalın kesitli parçalar için sertlik dağılımının homojenliği çeliğin alaşımlanmasına bağlıdır.

Islah Çeliğini İndüksiyonla Sertleştirme

Alevle ve indüksiyonla sertleştirilebildiği gibi kür sonrası alevle ve indüksiyonla sertleştirilebilir. Bu şekilde ısıl işlem yapılacak malzeme seçiminde kimyasal bileşimin yanı sıra yüzeyde elde edilecek sertlik değeri ve sertleşme derinliği de dikkate alınır. Alaşımsız çeliklerde sertlik derinliği 3 – 4 mm iken, alaşımlı çeliklerde bu derinlik 10 – 12 mm’ye ulaşır.

Ayrıca yüksek mangan, indüksiyonla sertleştirme sırasında çatlama riski oluşturacağından yüksek karbonlu CF kalite çeliklerin kullanılması daha uygundur. Ayrıca çatlama riskinin azalması malzemenin küçük taneli yapısı ile yakından ilgilidir.

2.933 kez görüntülendi